Як встановити сонячні батареї на балконі та лоджії?

Як встановити сонячні батареї на балконі та лоджії?

В наш час щодо економії на електроенергії замислюються не лише власники власних будинків, а й мешканці багатоповерхівок. Якщо сонячні електростанції можна досить часто зустріти на дахах приватних будинків, то сонячні панелі на балконі та лоджії зустрічаються дуже рідко. 

Давайте розберемося, як встановити сонячну панель на балконі і що для цього потрібно. Також розберемо, де встановити сонячну панель на лоджії.

Як встановити сонячну батарею на балконі

Для такої невеликої станції на балконі або лоджії, як правило, використовують полікристалічні панелі. На відміну від дорогих монокристалічних, полікристалічні батареї можуть працювати в похмуру погоду в звичному режимі без змін. Цей вибір обґрунтований розміщенням та місцем для встановлення. Безперечно добре, коли ваш балкон виходить на південну сторону. Але так не завжди. Монтаж сонячної панелі для балкона можна робити і на східному або західному боці, але в такому разі потрібно бути готовим до зниженої генерації. 

Де встановити сонячну панель на балконі? Відповідь досить проста - на його даху, якщо така є. Але важливо врахувати кут нахилу даху. Крім вибору сторони для встановлення, є ще проблема нестачі місця для встановлення. 

Звичайна монокристалічна панель потужністю 400 Вт і більше, має розміри 2015 x 996 x 40 мм. Якщо ваш балкон трохи більше середнього, то максимальну кількість панелей, які ви можете встановити, дорівнює двом. Якщо у вас великий балкон, тоді їх кількість може збільшитися. 

Встановлення сонячних батарей на балкон може здійснюватися і в інших місцях, крім даху, наприклад:

  • Поза балконом, тобто із зовнішнього боку балкона. Такий спосіб установки можливий якщо ваш балкон не засклений. Цей варіант передбачає невеликий кут нахилу нагору. Це необхідно, щоб ваша панель збирала максимально можливу кількість сонячного світла. 

  • Якщо ви живете на останньому поверсі, тоді можна встановити сонячні панелі на даху балкона (лоджії). 

  • Де встановити сонячну батарею на балконі, якщо в нього немає криші? Також монтаж сонячної батареї можна здійснити на вікна із внутрішньої сторони. У такому разі ваш сонячний фотомодуль захищений від вітру, дощу, снігу. Однак, як зазначають клієнти, у такому разі ККД сонячної батареї буде менше. Також, за рахунок непрозорості панелі, сонячне світло менше проникатиме у вашу кімнату, а це означає, що вдома буде темніше.

Встановлення сонячних панелей на балкон має низку мінусів, наприклад:

Як встановити сонячну батарею на балконі

Іноді інсталяція панелей на балконі псує зовнішній вигляд будинку. Ми радимо проконсультуватися та узгодити цей монтаж з вашим домоуправлінням чи ЖЕКом. Інакше може статися таке, що представники законної влади вимагатимуть демонтувати панелі, а це вже не вигідно вам. Тому що ви викинули гроші на вітер. 

Наступна проблема, яку має монтаж сонячної батареї для балкона, полягає в не завжди вдале розташування вашого балкона або лоджії. Як відомо, сонячна панель найкраще генерує електроенергію, коли її лицьова сторона спрямована на юну сторону під правильним кутом. Пояснюється це тим, що з південного боку надходить більше сонячного світла, завдяки чому генерація панелі при такому розташуванні буде вищою, ніж коли установка сонячних батарей на лоджії відбувається з північної західної або східної сторони будинку. Тому при монтажі південна сторона пріоритетна. 

Буває таке, що потрібно встановити сонячні батареї на балконі нестандартного розміру та форми, наприклад який має заокруглені форми або куту фронтальну сторону. Якщо ваш балкон подібної форми, то в такому випадку монтаж ускладнюється. Необхідно надійно її закріпити, інакше фотомодуль може здути сильним поривом вітру. Іноді встановлення панелі відбувається на стіні. Мінус такого способу, у тому, що вітер може здути панель. Це трапляється через слабку фіксацію або через неправильно виконані технічні роботи.  

Де встановити сонячну батарею на лоджії

Де встановити сонячну батарею на лоджії

Про балкон ми вже з'ясували. А як відбувається встановлення сонячних панелей на лоджії? У випадку з лоджією установка панелі відбувається лише горизонтально під 90 градусів. У зв'язку з чим кут нахилу мінімальний, а це означає, що генерація буде невеликою. Крім сонячних панелей, для такої невеликої сонячної електростанції необхідний контролер заряду, акумулятор та синусоїдальний інвертор. Вартість такої СЕС у всіх магазинах різна і може сягати 1000 доларів, а це означає, що є ризик, що ваші вкладення не окупляться. 

Якщо ви хочете встановити сонячні панелі на балконі, важливо пам'ятати, що взимку при температурі нижче +5 градусів ККД акумуляторів знижується. Фахівці у сфері фотовольтації застерігають, що зберігати батареї взимку категорично не можна. У цей час року їх потрібно занести всередину будинку, і подумати над тим, як провести проводку до них з балкона. 

Але якщо все ж таки ви вирішили встановити їх усередині, то краще вибрати напівпрозорі фотомодулі. Таке рішення малопомітне зовні, не псує естетику будинку і не затемнює кімнату всередині.  Ми попереджаємо наших клієнтів, що при монтажі потрібно враховувати пориви вітру та монтувати панелі дуже міцно. В іншому випадку вітер здує вашу панель. Сподіваюся, ми відповіли Вам, як встановити сонячну панель на лоджії чи балконі правильно