«Термін придатності» пластикових вікон

«Термін придатності» пластикових вікон

Якісні пластикові вікна при належному догляді прослужать вам щонайменше 40 років!

Будь-яка людина, наважившись замінити застарілі малофункціональні вікна на сучасні металопластикові конструкції, мимоволі замислиться: «А як довго прослужать ці вікна, і чи не доведеться мені через кілька років замінювати склопакети, що зносилися?». Відповісти це питання однозначно складно, оскільки «термін придатності» пластикового вікна залежить від кількох чинників, таких як:

  • Якість всіх елементів віконного блоку: профілів, фурнітури, ущільнювачів, скла.
  • Якість монтажу вікна.
  • Регулярний правильний догляд всіх конструктивних елементів вікна.

Отже, перший висновок, який ми можемо зробити, виходячи з перерахованих вище факторів. Вам цілком можливо не доведеться замислюватися про заміну вікна мінімум 40 років!, якщо ви:

  • Не заощаджуєте на таких важливих речах, як вікна у вашому житлі, і замовите їх у перевіреній компанії.
  • Довірте встановлення віконного блоку кваліфікованим фахівцям.
  • Візьміть собі на замітку кілька простих правил догляду за ПВХ-вікнами.

Не варто замовляти пластикові вікна в компанії, співробітники якої переконуватимуть вас, що «будь-яке вікно доведеться міняти через 5–7 років». Швидше за все, вам просто хочуть продати низькоякісну продукцію і при цьому заздалегідь знімають із себе відповідальність за те, що станеться із таким вікном через якийсь час.

А тепер розглянемо фактори, що впливають на довговічність вікон, детальніше.

Якість вікна - краще дорожче, але краще

Всі ми чудово розуміємо, що безкоштовний сир буває тільки в мишоловці. Спроба купити високоякісну продукцію за низькою ціною виглядає просто наївно, і це повною мірою стосується вікон. Ми не намагаємось переконати вас, що високоякісне вікно має бути «золотим», але якщо його вартість на порядок нижча, ніж у конкуруючих компаній, це має викликати законні підозри. Зовсім інша річ — акції та знижки, які періодично влаштовують виробники віконних конструкцій. Їх, якраз, можуть собі дозволити лише великі компанії з гарною репутацією, тому, побачивши в Інтернеті або газеті оголошення про знижки на пластикові вікна, не полінуйтеся дізнатися, що за фірма їх пропонує (компаніям-одноденкам, створеним буквально вчора, краще не довіряти ).

Ще одна корисна порада щодо вибору якісного вікна. Не варто купуватись на гучні заяви типу «в наших вікнах використовуються тільки найкращі німецькі/англійські і т.д. профілі, склопакети та фурнітура». Повірте, сьогодні практично будь-яка фірма по встановленню віконних блоків запропонує вам вікна з профілями Rehau, флоат-склом та іншим наворотами. А ось власним виробництвом, де кожен етап виготовлення вікна суворо контролюється інженерами та технологами, можуть похвалитися далеко не всі компанії. Тому, звернувшись за консультацією до фахівців вибраної вами фірми, замість запитання: «які профілі буде встановлено у моєму вікні?» (відповідь, найімовірніше, буде «Звичайно, Rehau!»), краще поцікавтеся, чи вони виробляють вікна за індивідуальними замовленнями, і яку гарантію надає компанія на свою продукцію.

Встановлення пластикового вікна

Правильне складання та встановлення вікна гарантує його довговічність. На монтажі віконних конструкцій не варто заощаджувати в жодному разі. Навіть якщо ви спеціаліст в галузі будівництва, краще не ризикуйте монтувати віконний блок самостійно. Будь-який недолік або промах призведуть до того, що через кілька років ваше нове вікно стане «джерелом» протягів, на підвіконні в холодну пору року утворюватиметься льоду і так далі. Фахівці з монтажу євровікон не просто встановлять готову конструкцію, вони ще й на місці перевірять, наскільки вона функціональна: чи відкриваються плавно стулки, чи не бовтається фурнітура, чи у всіх режимах «працює» вікно.

Догляд за пластиковими вікнами та періодична профілактика

Догляд за вікномРегулярний і при цьому правильний догляд продовжить термін служби пластикових вікон. Якими б якісними не були профілі, фурнітура та ущільнювачі, але вони все ж таки схильні до зносу, який, втім, можна звести до мінімуму, знаючи кілька простих правил по догляду за металопластиковими вікнами:

  1. Очищення ПВХ-профілів не можна проводити за допомогою абразивних або містять концентровану кислоту та розчинники миючих засобів - вони можуть пошкодити пластик, і вікно незабаром втратить свій первісний естетичний вигляд.
  2. Для миття всіх елементів вікна необхідно використовувати м'які поролонові губки, серветки з мікрофібри або замші.
  3. Найкраще використовувати для догляду за вікнами спеціально розроблені для цього засоби: дізнайтеся у співробітників компанії, в якій ви купили вікна, де можна придбати склади для очищення ПВХ-елементів та віконних ущільнювачів.
  4. Фурнітура віконних блоків також потребує регулярного догляду. Мінімум щорічно віконні замки, блокатори і т. д. потрібно змащувати, а також при необхідності - регулювати.

Підвищена вологість у приміщенні – ворог № 1 для пластикових вікон

Бувають випадки, коли навіть дороге, правильно встановлене металопластикове вікно через короткий проміжок часу починає «барахлити»: скло запітніє, стулки втрачають плавність ходу. Якщо таке сталося з вашим вікном, не поспішайте звинувачувати його виробника. Справа в тому, що потужними негативними факторами впливу на вікна ПВХ є висока вологість у приміщенні або, навпаки, пересушене повітря. Відповідно до ГОСТу оптимальна вологість у житлових приміщеннях становить 30–45 %. Чим вище показники вологості у квартирі/будинку, тим більша ймовірність того, що вікна з часом втратить свою функціональність.

Якщо вікно у вашому будинку стане непридатним, і ви звернетеся до компанії-виробника продукції з метою відшкодування збитків, вона, швидше за все, вимагатиме провести експертизу та визначити показники вологості повітря в приміщенні. Якщо вологість буде вищою за оптимальні показники, всі претензії до компанії будуть визнані недійсними.

Те саме стосується і гарячого повітря. Тривале вплив на віконний блок високих температур може призвести до сумних наслідків, тому не варто розміщувати поблизу вікна опалювальні прилади. Також необхідно забезпечити вільну циркуляцію повітря в зоні «радіатор опалення – вікно» (складна система із штор, гардин та інших елементів декору може затримувати гаряче повітря в області пластикового вікна).

Що ж робити, якщо вікно вийшло з ладу раніше терміну?

Якщо якість роботи вікна перестала вас влаштовувати набагато раніше за вказаний виробниками термін, не поспішайте замовляти нову конструкцію. У віконному блоці є багато елементів, які можна легко та швидко замінити та повернути вікну колишню функціональність. Йдеться про ущільнювачі та фурнітуру. Не варто забувати, що ущільнювач - це, нехай і якісна, але все ж таки звичайна гумова прокладка, і чим частіше ви відкриваєте/закриваєте вікно, тим швидше вона зношується. Фурнітура з часом також може розбовтатися або зазнати корозії. Фахівці з монтажу та ремонту ПВХ-вікон легко усунуть такого роду неполадки, і обійдеться вам це набагато дешевше, ніж встановлення нового склопакета. До речі, багато виробників вікон стверджують, що ущільнювачі та деякі елементи фурнітури можна з метою профілактики періодично (приблизно раз на п'ять років) замінювати на нові, не чекаючи, поки вони почнуть «барахлити».