Підвіконня з натурального та штучного каменю: за та проти

Підвіконня з натурального та штучного каменю: за та проти

Заміна старих віконних блоків практично завжди передбачає встановлення нової підвіконної системи. І зазвичай про те, яким має бути підвіконня, замислюються в останню чергу. Виняток становить варіант, коли він поєднується зі стільницею або трансформується на лаву на кухні.

Тим часом виробники віконних профілів радять підійти до цього питання серйозно. Несумлінний монтаж у результаті призведе до заміни підвіконня, а це, до речі, дорого та технічно складно. Не варто забувати і про естетичне оформлення, оскільки класичні ПВХ вироби доречні не в кожному інтер'єрі.

На ринку, крім звичних пластикових та дерев'яних модифікацій, представлені різні варіанти, у тому числі із природного та штучного каменю. На них пропонуємо звернути окрему увагу, оскільки ці матеріали мають унікальне поєднання якостей: надійність, довговічність, міцність. Щоб зробити правильний вибір, слід розібратися в особливостях кожного з них.

Висувні вимоги

В актуальних інтер'єрних рішеннях підвіконня - це не тільки елемент віконного отвору, але й додаткова поверхня, яка використовується як стільниця або полиця для зберігання. Якщо говорити про функціональність, то при правильному монтажі підвіконна система бере участь у циркуляції повітряних потоків, зберігаючи тепло в приміщенні та перешкоджаючи проникненню холодних мас з вулиці.

  • МІЦНІСТЬ
  • НЕВИБАГЛИВІСТЬ У ДОГЛЯДІ
  • СТІЙКІСТЬДО УЛЬТРАФІОЛЕТУ

Для нормальної циркуляції повітря підвіконня не повинно відступати від площини стіни більш ніж на 5-6 см. Якщо ширина плити перевищує ці значення, знадобляться додаткові вентиляційні отвори. Оптимальна товщина – 4 см. Важливо забезпечити надійність монтажу та нерухомість конструкції.

Можна довго порівнювати експлуатаційні параметри виробів з ПВХ, дерева та каменю, перераховуючи їх переваги та недоліки. Але якщо ви хочете створити по-справжньому унікальний та благородний дизайн у приміщенні, то вибір очевидний. Кам'яний елемент – це стильно, надійно та красиво. Залишилося лише розібратися в особливостях природних мінералів та їх імітаціях.

Поверхні з гірських порід

Натуральний камінь з давніх-давен вважається атрибутом респектабельності та розкоші. Сьогодні, в епоху цифрових технологій, нічого не змінилося: все, що має природне походження, як і раніше в моді, незважаючи на появу багатьох полімерних аналогів.

Слід розуміти, що мінерал примхливий, яке обробка — це складний, трудомісткий процес. Звідси і висока ціна, яка вдвічі-втричі вища, ніж на акрилові та полімерні модифікації. Але якщо ціна для вас - питання другорядне, а пріоритетний критерій - природна краса сировини, то залишається тільки вибрати: мармур, граніт або онікс.

Мармур

Мармурове підвіконня - ідеальне рішення для просторих приміщень. Незважаючи на солідну вартість, ця гірська порода дуже популярна. Пояснюється це вишуканою текстурою, різноманітністю відтінків, безпекою та екологічністю. По суті, це вапняк, який зазнає під впливом фізико-хімічних процесів значних змін. Мармур не накопичує радіацію, рахунок своєї волокнистої структури він дуже міцний. Матеріал має оптимальну твердість, завдяки чому легко обробляється і полірується до дзеркального блиску.

Мармур

Якщо говорити про  недоліки , то потрібно відзначити здатність мармуру вбирати барвники. Через це на ньому залишаються плями. Щоб виключити подібне, виконується обробка просочення, що погіршує естетичну привабливість. Крім цього, він погано переносить тривалу дію підвищених температур, деякі різновиди згодом тьмяніють.

Граніт

Це гірська порода магматичного походження з дрібнозернистою структурою. Основні переваги : ​​щільність, міцність, зносостійкість, стійкість до механічних пошкоджень та стирання. На ньому не з'являються сколи та подряпини, тому можна спокійно ставити на підвіконня квіткові горщики та інше начиння. Ще один нюанс – граніт спокійно витримує ультрафіолет, високі температури та контакт з миючими засобами. Скільки завгодно часто проводьте вологе прибирання або розміщуйте на ньому гарячі предмети. І навіть якщо з'явиться незначне пошкодження, його легко усунути за допомогою спеціальних засобів, що імітують природну текстуру. Завдяки застосуванню сучасних методів обробки вдається створювати складні за формою заготовки з глянсовою чи фактурною текстурою.

Граніт

Що стосується недоліків , то це здатність граніту накопичувати радіацію. Перед покупкою обов'язково перевірте відповідні сертифікати. Крім того, це важка порода, що ускладнює процес монтажу та підвищує вимоги до основи віконного блоку. Якщо ви зупинили вибір на глянці, то врахуйте, що його доведеться регулярно обробляти поліролями та періодично наносити протигрибковий склад. Та й вибір відтінків скромний: різні варіації сірого, рожевого, рідше темного, зеленого, блакитного.

Онікс

Це найдорожчий природний матеріал, що є різновидом кварцу з невеликою кількістю домішок. Онікс має характерну плоскопаралельну структуру, що складається з коричневих, білих, помаранчевих, червоних або чорних шарів. Його головна особливість  – здатність частково пропускати світло. При правильно підібраному освітленні, встановленому знизу, ви досягнете дивовижного візуального ефекту. Мінерал вологостійкий та спокійно витримує негативні температури.

Онікс

Щодо  недоліків , то це насамперед висока вартість. Також слід виявляти граничну акуратність при збиранні та в процесі ремонту: структура оніксу вразлива перед хімічними речовинами, на поверхні легко з'являються подряпини.

Важливий момент

При замовленні конструкцій врахуйте такі нюанси:

  • довжина кам'яних слебів обмежена, їх складно стикувати, тому це рішення підходить не для всіх вікон;
  • структура малюнка і колір однієї і тієї ж породи можуть відрізнятися залежно від місця видобутку, тому якщо підбираються підвіконня на всі вікна в будинку, краще оформляти замовлення в одному місці;
  • Зверніть увагу на якість обробки, тому що від цього залежить довговічність конструкції.

Для виготовлення використовуються попередньо оброблені брили - слеби. Спочатку виточується заготівля, потім вона шліфується і полірується, внаслідок чого вдається досягти необхідного декоративного ефекту. Процес обробки складний. Отримати якісну продукцію без професійних навичок та використання спеціального інструменту неможливо.

Підвіконня з натурального та штучного каменю продовження статті