Ролети на вікна: опис видів і особливості вибору

Ролети на вікна: опис видів і особливості вибору

Нові тенденції в декорі приміщень диктують свої правила. На зміну звичайним шторам всередині і грат зовні приходять ролети на вікна. Вони мають ряд переваг, випускаються різними компаніями, виготовляються з різних матеріалів. При виборі варто враховувати призначення приміщення, частоту експлуатації та матеріальні можливості. Крім цього, багато хто виконує монтажні роботи своїми руками з метою економії.

Різновиди і функції

Залежно від призначення і місця монтажу бувають захисні і декоративні ролети на вікна. Перші встановлюються зовні і замінюють звичайні решітки, другі призначені для внутрішнього оформлення приміщення. З урахуванням типу підйому пристосування ролети або рольставні бувають:

  • Стрічкові і шнурові призначені для пристроїв вагою до 20 кг, оскільки не можуть витримати велику масу.
  • Механізм комірного підйому знадобиться для ролетів, які важать не більше 35 кг.
  • Пружинно-інерційні механізми необхідні для великих пристосувань вагою понад 60 кг.
  • Найбільш важкі моделі до 80 кг піднімаються за допомогою спеціального кордового приводу.

Крім цього, виділяють кілька різновидів, що залежать від матеріалу, з якого виготовлені. Найбільш універсальним вважається пластик, оскільки його можна обробляти хімічними засобами. Встановлюються такі вироби всередині приміщення. Алюмінієві і сталеві монтуються зовні, служать захистом від пограбувань та інших розбійних нападів.

Бамбукові рольштори користуються великою популярністю, дозволяють оформити приміщення в східному стилі, доповнити інтер'єр звичайної кімнати. Найбільш престижними вважаються тканинні ролети або рулонні штори. Вони можуть бути різного забарвлення, щільності. Можна вибрати відповідний тон і малюнок, який стане доповненням інтер'єру.

Існують також закриті і відкриті рольштори. Перші при повному піднятті прибираються в спеціальний короб, розташований у верхній частині вікна, другі - після підйому залишаються на увазі і трохи закривають скло.

Основна функція подібних пристосувань усередині приміщення - захист від сонячного випромінювання і проникнення шкідливих випарів, вихлопних газів. Зовнішні ролети призначені для захисту від злому в приватних і промислових будівлях, а також для додаткової теплоізоляції в холодну пору року.

Переваги і недоліки

Подібні пристрої мають свої переваги і недоліки, які необхідно ретельно вивчити перед придбанням та монтажем.

Основні переваги наступні:

  • ролети практичні, оскільки виконують не тільки роль решіток і штор, але і служать елементом декору, легко очищаються і не вимагають регулярної заміни через короткий проміжок часу;
  • рольштори дуже естетичні, можна вибрати відповідний основному інтер'єру колір або контрастний;
  • зовнішні ролокасети більш надійні, ніж грати;
  • внутрішні моделі ні вигоряють на сонці, не збирають пил і не займають зайвого простору, що важливо в невеликій кімнаті.

Крім цього, пристосування довговічні, тому багато хто вибирає їх для квартири або приватного будинку, незважаючи на більш високу вартість. Основним недоліком зовнішніх моделей буде складність монтажу без звернення до професіонала, а також схильність матеріалу корозії. У разі поломки майже завжди потрібно викликати спеціаліста, оскільки самостійно можна тільки погіршити ситуацію.

Правила вибору

При виборі захисних рольставней необхідно враховувати точні розміри вікна або вітрини, а також необхідну товщину пристосування.

Для забезпечення гарного захисту і теплоізоляції краще віддати перевагу моделям зі сталі або щільного алюмінію. Незважаючи на схильність до корозії, вони прослужать довго, за умови правильного догляду та експлуатації.

Необхідно завчасно дізнатися вагу роллета, щоб підібрати підходящий механізм для підйому. При виборі рольштор варто звернути увагу на матеріал.

Деякі вважають за краще екологічний бамбук або якісну тканину, інші вибирають практичність, тому встановлюють пластик, який легко обслуговується.

Якщо людина віддала перевагу тканини, варто вибрати малюнок або колір залежно від призначення кімнати. Для дитячої, ванної кімнати, спальні, кухні існує безліч різновидів рулонних штор, що підходять під будь-який інтер'єр. Всі ці критерії дозволять вибрати найкращий варіант для кожного приміщення.

Різновиди ролетів на вікна продовження статті...