Протипожежні вікна: виробництво вогнестійкого скління

Протипожежні вікна: виробництво вогнестійкого скління

Протипожежні вікна є свого роду бар'єром від вогню. Такі вікна встановлюють в тих випадках, коли на додаток до традиційної захисту від поширення вогню також потрібно огляд об'єкту, що охороняється і прилеглих приміщень. У разі пожежі в кімнаті або на даху будинку такі вікна перешкоджають поширенню полум'я.

Особливості протипожежних вікон

Вогнестійкі вікна зрідка вживаються для потреб приватних осіб, проте вони вважаються незамінними на небезпечних виробничих і соціальних об'єктах - дитячих садах, школах, клініках і т. П. Вогнестійкі вікна і перегородки характеризуються високою якістю, естетичністю і безпекою застосування.

Внутрішнє протипожежне скління - це рішення, яке дозволяє підтримувати пожежобезпечність конструкції і в той же час гарантує найбільшу прозорість. Його впровадження дозволяє утримувати натиск полум'я до тих пір, поки пожежна бригада не зможе вчасно прибути на місце пожежі і обмежити його поширення. Іншими словами, вогнетривкі системи можуть не тільки допомогти зберегти матеріальні цінності, а й врятувати життя людей.

Конструкція готового вікна складається з алюмінієвого профілю, сталевої рами і вогнетривкого скла. Іноді віконні рами оформляються під «дерево», проте вони не можуть бути дерев'яними.

Рама є основою, тому вона повинна бути виконана тільки з вогнестійкого надійного матеріалу. Зрештою, інший матеріал, дерево або пластик елементарно не зможе стримувати полум'я протягом тривалого періоду часу.

Алюміній не підходить для виробництва основи, так як вага всієї системи може досягати 300 кг, а скла - 50 кг. Тому сталь вважається найкращим матеріалом для виробництва основи, а теплий профіль з алюмінію грає другорядну роль. Надійна рама - це запорука фортеці всієї віконної системи.

Товщина вогнетривкого скла залежить від ступеня вогнестійкості і ваги конструкції вікна. Використання товстих стекол призводить до більш високих витрат на безпеку, але такі витрати виправдані, оскільки саме товщина скла визначає безпеку людей.

Опис і особливості

Основним конструктивним елементом є скло, до якого ставляться такі вимоги:

  1. Низький коефіцієнт розширення.
  2. Стійкість до тривалого впливу температури.
  3. Стійкість до механічних впливів.

Вогнестійке скло складається з декількох тонких шарів силікатного скла, приклеєних особливим гелем. У разі пожежі гель розширюється, кристалізується і склеює шари, проте скло втрачає прозорість. При звичайних умовах зовнішній вигляд не відрізняється від виду звичайного вікна. У вікні може бути лише одне скло. Рама зроблена з внутрішньої металевої основи для забезпечення міцності системи.

Вибір стали обумовлений двома причинами:

  1. Це теплотривкий матеріал. Під дією високої температури він руйнується протягом 15 хвилин. Алюмінієва рама може існувати 15 хвилин при 1 тис. Градусах, проте в разі сильної пожежі вона не встоїть.
  2. Цей матеріал витримує велику вагу - масу профілю, багатошарового скла, блочного і термостійкого заповнення. Вага залежить від геометричних розмірів і може досягати 300 кг.
  3. Усередині виїмки рами - особливі термостійкі матеріали та герметики.
  4. Завдяки своєму відносно низькій вазі, корозійної стійкості і високоміцного часто застосовується сталевий профіль.

Вогнестійке вікно повинно бути закритим. Про це написано в Технічному регламенті, що описує вимоги пожежної безпеки при виробництві та експлуатації. Воно не має вентиляційних отворів, клапанів, тому на ньому немає засувок, ручок та інших пристосувань.

Принцип дії вогнетривких систем

Як відомо, реакція горіння протікає лише у присутності кисню. Отже, пожежа в приміщенні може тривати тільки в тому випадку, якщо системи вентиляції поставляють нову порцію повітря. Вогнестійкі вікна повинні тривалий час витримувати високі температури і робити свою задачу - не допускати попадання повітря в приміщення для підтримки горіння.

Протипожежні засоби встановлюються в місцях з великим числом людей:

  • Торгові центри.
  • промислові об'єкти.
  • Дитячі садки та навчальні заклади.
  • медзаклади.
  • залізничні станції.
  • фінансові установи.
  • Готелі.

Переваги виробів

Подібні конструкції завоювали хорошу репутацію, не дивлячись на те, що вони з'явилися у вільному продажу відносно недавно. Більш того, вони стали серйозним конкурентом таким знайомим ПВХ-профілів. Перевагою системи є можливість робити великі скління без необхідності будь-яких рам. В результаті вони набагато дешевше і швидше встановлюються, і в той же час вся конструкція забезпечує більше світла в кімнаті.

Серед переваг протипожежних вікон потрібно відзначити наступні:

  • Вони повністю відповідають усім протипожежним нормам.
  • Матеріали, використовувані для виробництва, мають високу вогнестійкість.
  • При підвищенні температури вони не деформуються і не виділяють шкідливих речовин.
  • Конструкція профілів не поступається звичайним пластиковим вікнам. Вони гармонійно поєднуються з інтер'єром.

Протипожежні вікна можуть бути встановлені в будь-яких типах будівель. Вони здатні забезпечити надійний захист на випадок пожежі, причому всі їх властивості залишаються незмінними протягом довгого часу.

Для замовлення чи розрахунку вартості вікон звертайтесь у компанію ЛЬвівський балкон