Вікна в стилі Hi-Tech: останні розробки в галузі технологій скління

Вікна в стилі Hi-Tech: останні розробки в галузі технологій скління

кими будуть пластикові вікна у найближчі кілька років? Очікується, що на російському ринку стануть популярними нові технології, які роблять використання світлопрозорих вікон більш економічним, безпечним і комфортним.

Дистанційне керування – вже не «наворот»

Якщо деякий час тому системи типу «Розумний дім» були прерогативою заможних громадян, сьогодні дозволити собі цілком можуть люди і з середнім доходом. Найпростіший варіант – оснащення звичайного пластикового вікна системою дистанційного керування. Це особливо зручно, якщо в приміщенні знаходиться велика кількість вікон, або вікно розташоване так, що до неї проблематично дотягнутися.

Більш складні системи передбачають підключення до обладнання для провітрювання із заданим часом, видалення надлишкового диму або тепла з приміщення, а також датчиків погодних умов, які закривають вікно при похолоданні, дощі або вітрі.

Зниження енергоспоживання у тренді

Один з найбільш інтенсивних напрямків — підвищення енергоефективності будівель за рахунок склопакетів. Вже давно не в новинку комплектація їх низькоемісійним склом, заповнення камер інертними газами, але сьогодні вже з'явилися принципово інші технології.

Технології, що раніше застосовувалися
в літаках і дорогих автомобілях, тепер
можна використовувати вдома.

Звичайне пластикове вікно відрізняється досить великою вагою, яка раніше була пропорційна кількості камер у склопакеті. Принцип вакуумного скління дозволив створювати теплі та одночасно полегшені віконні конструкції. Його суть полягає у наступному. Між двома листами низькоемісійного скла залишається дуже вузький зазор, буквально півміліметра, з якого відкачується повітря, тобто, в ньому створюється вакуум, що володіє нульовою теплопровідністю. В результаті товщина склопакета становить не більше одного сантиметра, світлопрозора конструкція стає вдвічі легшою за вікно з двокамерним склопакетом, при цьому коефіцієнт її теплопровідності становить 0,5 Вт/м²*С.

Ще один цікавий варіант розроблений у США: між склом натягується найтонша полімерна мембрана зі спеціальним покриттям, що затримує теплове випромінювання. Коефіцієнт теплопровідності вікна – 0,5 Вт/м²*С, при цьому світлопропускна здатність практично не погіршується.

Навіщо вам штори чи жалюзі?

Використання високотехнологічного скла, здатного змінювати свою прозорість, зводить нанівець необхідність застосування віконних драпірувань.

Контроль прозорості зручний
не тільки щодо вікон.

У Європі активно використовують нанотехнології для створення унікальних склопакетів. Наприклад, естонські вчені розробили скло, яке у звичайному стані матове і приховує все, що за ним відбувається, від цікавих поглядів. Але варто натиснути на кнопку вимикача — і скло набуває прозорості. Секрет - в особливому покритті, яке змінюється на хімічному рівні при надходженні струму. Щоправда, вікно у прозорому стані споживає електроенергію — у тій самій кількості, що й енергозберігаюча лампочка.

У Нідерландах вже винайшли рішення: аналогічна розробка доповнена можливістю роботи як сонячна батарея.

Також є технології, при використанні яких скло стає не матовим, а затемненим, що особливо актуально для приміщень, в які сонячне світло проникає з надлишком.

Пластикові вікна більше не плачуть

До деякого часу проблема утворення конденсату на вікнах у приміщеннях із недостатньою вентиляцією вирішувалася радикально: частим провітрюванням. Потім винайшли системи та клапани для  мікрощілинного провітрювання . Остання інновація у цій сфері — використання вікон із підігрівом, за рахунок чого вдається уникнути конденсату навіть у саунах та критих басейнах.

Безпеку також можна довірити віконним конструкціям

Нестандартне рішення пропонує одна білоруська компанія: скло, яке захищає від прослуховування та сканування інформації. Конструкція склопакета включає електропровідне скло з електродами, до якого підключено генератор випадкових сигналів. На поверхні скла виникає електромагнітне поле, за рахунок чого при спробі прослуховування у приймачі створюється суцільний шум. Ймовірно, цей винахід незабаром знайде широке застосування на військових та урядових об'єктах.

Для приватного скління кориснішими можуть виявитися різні «розумні» системи безпеки. Наприклад, контроль стану вікон: при спробі зламування датчик сповіщає про це звуковим сигналом. Або виявлення диму та газу, яка з великою точністю визначає наявність витоку чи зародження пожежі на тій стадії, коли людина ще не може відчути їх.

Оптимізація технології виробництва, що дозволяє знизити підсумкову вартість пластикового вікна — ще один напрямок, якому приділяється підвищена увага.

У тому числі й безпека здоров'я

Шкідливий вплив на здоров'я людини електромагнітних полів, що утворюються поряд з лініями електропередач, станціями мобільного та радіозв'язку, — доведений факт. Для приміщень, у яких санітарними нормами передбачається захист від електромагнітного випромінювання, ті ж таки білоруси винайшли скло з електропровідним покриттям та заземлюючими електродами.

Виїхати з дому надовго не страшно

Поєднання "розумних" віконних конструкцій з камерами спостереження та датчиками руху дозволить захистити будинок практично від будь-яких випадкових подій.

Є технології, що дозволяють стежити за будинком під час тривалої відсутності: система сама надсилатиме на смартфон власника повідомлення та фотографії, зафіксовані за допомогою камери. «Спілкування» з будинком можна продовжити, відправивши як відповідь спеціальну команду, що відповідає заданому сценарію реагування системи на ту чи іншу ситуацію.

Мити вікна вже неактуально

За допомогою сил природи — не лише дощу, а й сонячного світла — сучасне скло очищується від органічних забруднень. Досягнення можливе за рахунок особливого хімічного покриття, яке вступає в реакцію з ультрафіолетовими променями сонця, усуваючи органічні відкладення. Текстура скла така, що дощова вода не формує краплі, а рівномірно розподіляється по поверхні і змиває залишки забруднень, не залишаючи розлучень.

Скло також має бактерицидні властивості: забезпечується знищення 99,9% бактерій, що стикаються з поверхнею, а також перешкода поширенню грибка.

Самоочисні скла мають невеликий синюватий відтінок і більш помітний у порівнянні зі звичайними дзеркальним ефектом. Вже можна припустити, що вони знайдуть своє застосування для скління медичних закладів, комерційних приміщень та офісних будівель.