Декоративне оформлення пластикових вікон

Декоративне оформлення пластикових вікон

Навряд чи варто вкотре розповідати про переваги пластикового скління — про переваги ПВХ конструкцій, мабуть, знає кожен. А ось про те, що є кілька способів зробити вікна в будинку ефектнішими і стильнішими, відомо небагатьом. Декоративна розкладка - відносно недорогий і доступний варіант оформлення віконних отворів, що підкреслює витонченість інтер'єру і акцентує увагу на унікальних архітектурних формах

Вишуканий декор чи функціональний елемент?

Звичайно ж, це насамперед прикраса, що надає інтер'єру або фасаду особливий стиль та шарм. Котедж оброблений каменем? Чи живете ви в будинку сталінської епохи? Очевидно, що стандартне скління виглядатиме безглуздо. А ось витончені грати або класична арка, «розстеклування» на сегменти або інші геометричні вишукування створять відчуття гармонії у зовнішньому та внутрішньому дизайні.

Дані компоненти являють собою спеціальний профіль із пластику, алюмінію або дерева шириною від 8 до 60 мм. Колір – білий, золото, срібло, бронза, імітація дерева. Розкладка виконується під різними кутами у формі орнаменту, складних геометричних фігур. Головне, щоб декор поєднувався із зовнішнім виглядом вікна, кольоровою гамою інтер'єру та фасаду.

Основні види декоративної розкладки:

Стилістичні рішення

Перше правило у декоруванні — постаратися обійтись без фанатизму. Художні прийоми можуть перетворити екстер'єр на витвір мистецтва або звести зусилля дизайнера, архітектора нанівець. Так, звичайне пластикове скління в котеджі, обробленому натуральним каменем, виглядатиме порожньо і щось чужорідне в екстер'єрі. Додайте оригінальну розкладку, і будова набуде неповторного шарму.

У той самий час перенасиченість геометрією чи складними візерунками створює відчуття тяжкості, зайвої нагромадженості. У будинку вузькі віконні отвори? Віддайте перевагу простим малюнкам з мінімумом деталей. Кімната залишиться освітленою, а скління не нагадуватиме вітрину дешевого магазину.

Поширені способи оформлення:

  • розділити склопакет на прямокутні чи квадратні ділянки однакового розміру;
  • за допомогою напівкруглих елементів створити ілюзію арки;
  • створити ефект вітража, використовуючи фігури з гострими та тупими кутами;
  • прикрасити скло вензелями.

Ще на стадії будівництва чи проектування спробуйте розглянути різноманітні варіанти. І, звичайно, прислухайтеся до порад експертів.

Якщо йдеться про стандартну будову з червоної цеглини, без еркерів та інших архітектурних надмірностей, то краще встановити склопакети білого кольору з вузькими профілями, оформивши їх класичною хрестовою розкладкою. Венеціанський вигляд декоративного профілю освіжить фасад, надавши видиму легкість, з віденською обкладинкою або імітацією арки будівля здаватиметься монументальною.

Ті, хто віддає перевагу лаконічності з нотками аристократизму, віддають перевагу обробці під дерево. При цьому накладки мають бути середніми за шириною — так вдасться підкреслити строгу, близьку до манірної англійської стилістику.

Якщо ж у котеджі змонтовані французькі вікна, їх прийнято оформляти рівними смужками без створення геометричних фігур. Прямі лінії без зигзагів та згинів візуально перетворюють просторі приміщення: створюється відчуття ідеального, майже аристократичного порядку, без вад навіть у дрібницях.

Що ж до золотих шпрос, то рішення щодо їх використання має бути виваженим і обдуманим. Відразу будує сказати, що такий варіант завжди знайдуться противники, вважають його зайве помпезним. Часто позолота асоціюється з відвертим несмаком, характерним для циганського житла. І навіть якщо ви не сприймаєте золото як атрибут міщанства, серйозно подумайте про раціональність такого рішення. Існує думка, що золотий колір в обробці швидко набридає і навіть починає дратувати. Особливо якщо шпроси встановлені на великих склопакетах. І єдиним виходом у цій ситуації буде заміна конструкцій.

Але якщо рішення по шпросах золотистого кольору прийнято, то врахуйте, що вони підходять для будівель з дерев'яними або оштукатуреними стінами, а так само, якщо в обробці фасаду використовувалася фактурна цегла. Прикрасьте еркери та витягнуті по довжині отвори білими або коричневими накладками, і ви помітите, як змінюється естетичне сприйняття. Постарайтеся досягти гармонійного поєднання відтінків у деталях.

І ще один момент, актуальний для невеликих за розмірами склопакетів: постарайтеся прикрасити вікно так, щоб центральна частина залишалася вільною, без шпрос і фальшпереплетень. Перестаравшись з декором, доведеться постійно дивитися на вулицю через маленькі клітини. Це рано чи пізно почне завдавати дискомфорту. Краще використовувати інший прийом: залишити вільним великий прямокутник по центру, а по периметру скла ближче до рами прикріпити тонкі смужки.

Якщо ж стулки розстібні, намагайтеся дотримуватися симетрії. Найрозумніше рішення для таких конструкцій - вузькі смужки по периметру, що створюють прості геометричні фігури ближче до кутів.

Не використовуйте вензелі та імітацію вітражів для маленьких вікон. А щоб створити абсолютно ідентичну атмосферу, рекомендуємо прикрасити вхідні та міжкімнатні двері, розстібні та розсувні перегородки аналогічною розкладкою або схожими по стилістиці дизайнерськими прийомами.