Підвіконня для пластикових вікон – які краще?

Підвіконня для пластикових вікон – які краще?

Підвіконня - додатковий бар'єр від протягів та вогкості. Монтують їх одночасно із вікнами, що не обов'язково. Змінюють не часто, хіба що за капітального ремонту або через зношеність. Однозначно кращого матеріалу для їхнього виготовлення немає. Дерево, пластик, камінь та інші рішення мають унікальні переваги і недоліки, які ми й розглянемо, щоб вам було легше вибрати підвіконня для вікон у своєму будинку.

 

З чого виготовляють підвіконня

 

Полівінілхлорид (ПВХ) . Очевидний варіант для пластикового вікна – пластикове підвіконня. Коштує він недорого, служить довго, у догляді невибагливий.

Пластикові підвіконня виготовляють із суміші деревного борошна та вінілового сполучного, обидва компоненти нетоксичні. Готові вироби легкі, міцні, теплі. ПВХ погано проводить тепло, і кімната взимку не втрачатиме тепло через підвіконня. Легкість робить пластикові підвіконня універсальними - і для цегляних стін, і для блокових, і для панельних, і для дерев'яних, і для каркасних конструкцій, на зразок альтанки. Бюджетні рішення витримують діжки з квітами, які важать по 3-5 кг кожна, дорогі - не прогнути під вагою пари міцних вгодованих чоловіків.

ДСП/ДВП . Композитні підвіконня з деревинно-стружкової або деревинно-волокнистих плит приваблюють ціною, легкістю та різноманітністю дизайнів.

Підвіконня із ДСП/ДВП — бюджетна імітація масиву з масою недоліків, зумовлених технологією виробництва. Роблять їх з пресованої тирси (волокон целюлози) та сполучних смол. Смоли не завжди безпечні, у багатьох країнах матеріали заборонені через наявність у сполучному формальдегіді та інших небезпечних летючих компонентів. ДСП та ДВП псуються від вогкості, температурної різниці, перегріву. Ціну рішення відбиває, виглядає не гірше за дерево, якщо ставитися до нього дбайливо, але прослужить не довше 10 років.

Дерево . Екологічні підвіконня з масиву однаково добре поєднуються з дерев'яними та пластиковими вікнами. Вони теплі, практичні, привабливі.

Підвіконня з дерева підкуповують приналежністю до сегменту еко-товарів. Бук, вишня, клен – будь-який сорт дерева підходить для виготовлення віконного щита від протягів та вогкості. Недоліки вирішення зводяться до властивостей матеріалу - гідрофільність, схильність до розтріскування, деформації. При правильному догляді недоліки не виявляються по 20-25 років. Низька теплопровідність не дасть охолонути кімнаті через промерзання стіни. Для додаткового гідрозахисту треба раз на 2-3 роки покривати виріб лаком.

Камінь (натуральний/штучний). Кам'яні підвіконня міцніші, довговічніші за вищеописані рішення, але важчі і суттєво дорожчі.

На вузькому кам'яному підвіконні можна розставити квіти, на широкому влаштувати місце для відпочинку. З обома завданнями міцний матеріал упорається. Служить камінь довше за півстоліття, обходиться без спеціального обслуговування і не боїться вогкості. Але будьте готові, що підвіконня буде холодним і до опалювальної системи доведеться додати кілька секцій для підтримки комфортної температури в приміщенні. В іншому - за його допомогою реалізовані будь-які інтер'єрні ідеї, якщо ви готові вкласти в них не менше 10 цін пластикового аналога.

Як вибрати підвіконня для пластикового вікна

  1. Визначтеся з розміром. Широкі та довгі підвіконня з композитних ДСП/СВП тендітні, а з каменю досить важкі і можуть давати надмірне навантаження на стіну.
  2. Прикиньте витрати. Дерево і камінь завжди дорого, пластик залежить від класу виробу. Якщо ви не готові добре заплатити за граніт чи клен, купуйте якісний ПВХ.
  3. Врахуйте властивості матеріалів. Якщо вікно біля ліжка – не беріть камінь, він холодний; якщо батареї взимку розжарюються від жару – забудьте про дерево, пересохне та розтріскається.
  4. Продумати дизайн. Дивіться зовнішній вигляд, якщо все інше влаштовує. Зі штучного каменю та пластику роблять підвіконня всіляких кольорів, та й з масиву варіантів достатньо.

Ми відповідаємо на запитання клієнтів за матеріалами, допомагаємо вибрати, встановлюємо та змінюємо підвіконня. Консультації по телефону та на місці безкоштовні.