Як захистити пластикові вікна від злому

Як захистити пластикові вікна від злому

Захист ПВХ-вікон від непроханих гостей, зловмисників забезпечують у різний спосіб. Традиційно для цього встановлюють:

  • сигналізацію на вхідні двері та вікна, при спрацьовуванні якої на об'єкт виїжджає вбрання позавідомчої охорони. Недолік методу захисту – у наявності у злочинця часу винесення цінностей;
  • металеві грати – не зупинять злочинця, якщо недостатньо міцні та завадять мешканцям евакуюватися через вікно у разі пожежі, якщо нездоланні для зловмисника;
  • вікна спеціальної конструкції - зі стулками, які практично не відкриваються зовні і не можуть бути відчинені дітьми, а тому забезпечують додаткову безпеку.

Які вікна стійкі до злому?

Виробники захищають ПВХ вікна від злому по-різному. Моделі із захистом відрізняються класом безпеки та вартістю. Вікно вищого класу захисту зламати важче. Сьогодні можна придбати вікна із захистом наступних типів:

  • Базова комплектація: вікна закриваються як звичайні, ручка може оснащуватися замком, що зсередини закривається на ключ.
  • WK1 – вікна підвищеної безпеки, оснащені спеціальними механізмами, які забезпечують найнадійніше замикання. Зловмиснику не допоможуть стандартні інструменти, якщо спробує розблокувати вікно. Із зовнішнього боку віджати планку вікна неможливо.
  • WK2 – вироби безпечніші, які можуть бути розкриті злодієм із зубилом, але можуть бути розкриті з допомогою брухту. Злом такого вікна можливий, але протягом тривалого часу, до того ж дуже галасливий і привертає увагу.
  • WK3 – найефективніший захист віконних систем від злому. На вікна додатково встановлюються запірні цапфи, які дозволяють відкрити віконну систему навіть з допомогою брухту.

Використання спеціальної фурнітури

Можна захистити пластикові вікна самостійно, використовуючи спеціальну фурнітуру, яка не порушує вигляд вікна. Її неважко встановити своїми руками, щоб підвищити рівень безпеки віконної системи. Такий спосіб захисту ефективності подібний до використання металевих решіток. Але фурнітура коштує дешевше і її простіше встановити.

Найчастіше, щоб проникнути в будівлю, зловмисники віджимають стул віконного блоку. Щоб унеможливити таку можливість злому, можна встановити протизламну фурнітуру: з металевою пластиною висвердлити ручку вікна не вдасться. Рекомендується встановити разом із пластиною захищені посилені петлі та запірну цапфу. Захист вікна з цими пристроями доступний і недорогий, але завдяки їм віджати віконну стулку неможливо. Для встановлення фурнітури не потрібно наймати спеціаліста з монтажу ПВХ-вікон та дверей – необхідні деталі можна встановити самостійно.

Методи захисту віконної системи

Виробники вікон розробили ще один метод захисту вікон ПВХ від відкриття. Вони оснащують основну камеру віконного профілю вкладишем із металу. Так біля вікна з'являється замкнуте армування, через яке стає неможливо віджати стулку, що не гнуться. Такий метод захисту віконної системи робить її не тільки стійкою до злому, але й довговічнішою, міцнішою.

Будь-яку фурнітуру можна легко замінити на протизламну. Ось чому переробити своїми руками стандартне вікно в захищене, класу до WK1, недорого і не важко. Проте слід розуміти: хоч би яким захищеним було вікно, залишаючи будинок чи квартиру, ви повинні його закривати. Якщо залишити стулки вікна в режимі провітрювання, то непроханий гість зможе легко потрапити до приміщення.

Щоб підвищити безпеку будинку та захистити його від злодіїв, ви можете встановити на пластикові вікна замки та оснастити віконні системи складнішими пристроями, які ускладнюють проникнення до будинку сторонніх осіб. Різні способи вдосконалити конструкцію вікон та зробити їх більш стійкими до злому вам запропонує будь-яка сучасна будівельно-монтажна компанія, яка встановлює ПВХ вікна.